Oogaandoeningen | wat zie je?

Vakgebied: biologie
Deelgebied: menselijk lichaam, gezondheid
Doelgroep: groep 6 t/m 8
Tijdsduur: afhankelijk van de les
Benodigdheden: geen
Producent: Vision Direct |
Oogfonds

Inhoud
Kijk eens m.b.v. onderstaande digibordtool door de ogen van iemand met een oogaandoening en kom meer te weten over hoe oogproblemen en -aandoeningen ontwikkelen.

Lesmateriaal

digibordtool

speel de quiz

Met ‘zien’ verstaan we het ontvangen van lichtprikkels via het oog en het interpreteren van deze prikkels in de hersenen. Om iets te kunnen zien, hebben we licht nodig. Wanneer we naar iets kijken, reflecteert dit licht naar onze ogen, door het hoornvlies. Het hoornvlies is de doorzichtige laag van de oogbal die ervoor zorgt dat het licht gebroken wordt om zo de voorste oogkamer te passeren en de pupil via de lens bereikt. De ooglens verandert van vorm om zich scherp te stellen op het object. Zo krijgen we een scherp zicht.

Door de goede samenwerking tussen de ogen en de hersenen worden signalen omgezet in de beelden die we uiteindelijk zien.Door de goede samenwerking tussen de ogen en de hersenen worden signalen omgezet in de beelden die we uiteindelijk zien.

Meer informatie over de digibordtool van Vision Direct
De digibordtool behandelt negen oogproblemen en -aandoeningen en werd ontwikkeld door Vision Direct in samenwerking met het Oogfonds. In Nederland leven er meer dan 350.000 mensen met een gezichtsstoornis. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) schat dat dit aantal tussen 2011 en 2030 bij mannen met 58% en bij vrouwen met 41% zal toenemen. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft bijgevolg te kampen met een oogprobleem, maar eenvoudig in te schatten wat iemand met bijvoorbeeld staar of glaucoom ziet, is uiteraard niet eenvoudig. Met deze tool wil Vision Direct meer bewustwording creëren rond gezichtsstoornissen in het algemeen, maar beschouwt de tool ook als voorlichtingsmiddel om in scholen te gebruiken. Naast een simulatie van wat iemand met een gezichtsstoornis (nog) ziet, wordt er ook dieper ingegaan op de meest voorkomende gezichtsproblemen door uit te leggen wat dat oogprobleem juist inhoudt. De opgenomen gezichtsstoornissen zijn: bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, presbyopie, staar, kleurenblindheid, strabismus, glaucoom en maculadegeneratie.

twitter32x32.png Volg de VisionDirect via Twitter en Facebook | Volg het Oogfonds via Twitter en Facebook

        
Lespakketportaal is onderdeel van
portalengroep.nl
Al het educatieve nieuws volgen? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

home tabletportaal

Toon ook de tools van:

informatie over deze functie

Nieuws

twitterlinkedinPinterestLespakketportaal
Op het lespakketportaal vinden leerkrachten les- pakketten en lesbrieven voor het basisonderwijs. Al het lesmateriaal is gratis toegankelijk en eenvoudig te gebruiken. Wij wensen u veel plezier bij het gebruik van de educatieve pakketten!

twitterlinkedinPinterest

Een lespakket plaatsen?
Veel uitgeverijen en stichtingen ontwikkelen prachtig lesmateriaal, maar weten niet altijd de doelgroep leerkrachten primair onderwijs te bereiken. Als u een lespakket of lesbrief onder de aandacht wilt brengen, neem dan contact met ons op. Wij positioneren het graag voor u.